Celebrities News

Ξεσπά η Σοφία Μουτίδου: «Τι κάνεις ρε κερατά; Πώς τολμάς και δεν δίνεις τα λεφτά στον συνάδελφο;»

Η Σοφία Μουτίδου μας έχει συνηθίσει να παίρνει δυναμικά θέση σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο YouTube. Η δημοφιλής ηθοποιός στο νέο της βίντεο καυτηριάζει το θέμα της εξίσωσης των πτυχίων δραματικής σχολής με το απολυτήριο του Λυκείου, που έχει απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τον κλάδο των ηθοποιών.

Μάλιστα, η Σοφία Μουτίδου προχωρά σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα καταγγέλλοντας τις αδικίες που συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις πρόβες και τις θεατρικές παραστάσεις.

«Δεν μπόρεσα να θυμώσω, γιατί ένιωσα ότι ήταν το αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας. Μίας μακράς πορείας του πώς βλέπεται και αντιμετωπίζεται επαγγελματικά ο κλάδος των ηθοποιών στην Ελλάδα. Οπότε ήρθε η ώρα να πάρουμε και σπουδαστικά αυτό που μας αξίζει: το τίποτα» ξεκίνησε να λέει η ηθοποιός.

«20 χρόνια δουλεύω σε έναν χώρο που είναι ελέω Θεού. Ένας κλάδος χωρίς συνδικαλιστικό όργανο. Πολλοί θα γυρίσουν να πουν «μα δεν πάτησες ποτέ στο ΣΕΗ, γράφτηκες και έφυγες». Έτσι ακριβώς είναι. Γράφτηκα και έφυγα, δεν ασχολήθηκα, γιατί αυτό που έβλεπα καθημερινά στις αίθουσες των προβών ήταν κάτι που δεν χωρούσε να παρέμβει το ΣΕΗ. Έπρεπε να παρέμβει ο ΟΗΕ για να διορθώσει τα πράγματα».

«Ξέρω πολύ καλά ότι ανοίγω ένα νέο μέτωπο με το ΣΕΗ που δε θέλω καθόλου να το ανοίξω, γιατί αγαπώ πάρα πολύ τον Σπύρο, που είναι επικεφαλής αυτή τη στιγμή. Δεν βγάζω το καπέλο σε όλους όσοι πέρασαν από το ΣΕΗ αλλά στον Σπύρο το βγάζω γιατί προσπαθεί με νύχια και με δόντια, τα κάνει όλα κτήμα του αλλά υπάρχει ένα μεγάλο αλλά» αναφέρει η Σοφία Μουτίδου.

«Οι Έλληνες ηθοποιοί στις αίθουσες δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, δέχονται όρους συμβολαίων που είναι διάτρητα, που είναι κακουργήματα. Δε μπορώ να καταλάβω το πώς έχει καθιερωθεί εθιμικά το να κάνουμε πρόβες χωρίς να πληρωνόμαστε. Ποιανού ιδέα ήταν να δουλεύει ένας ηθοποιός 5-10 ώρες την ημέρα 1μιση-2 μήνες απλήρωτος για να πάει να παίξει; Ρώτησε κανείς αυτόν τον ηθοποιό πού πρέπει να δουλέψει αυτούς τους 2 μήνες για να μπορεί να ζει στο διάστημα των προβών;» καταγγέλλει η ηθοποιός.

«Έχω υπάρξει μπροστά σε κουβέντες του τύπου: δεν φτάνει που είσαι μαζί μας, που θα σε δούνε όλοι, που θα αναδειχθείς σε όλη την Ελλάδα, θες και λεφτά;». Και μετά όταν ζητήσαμε από αυτά τα παιδιά να οργανωθούμε στο metoo για εργασιακό bullying, τα παιδιά αυτά λακίσανε γιατί φοβήθηκαν» αποκαλύπτει στη συνέχεια.

«Ποιοι είναι όλοι αυτοί που παίρνουν τις επιδοτήσεις, που γεμίζουν τα θέατρα, που λειτουργούν συντεχνιακά και οικογενειακά μέσα στον χώρο του θεάτρου; Ποιοι είναι οι διάσημοι που έχουν πληρώσει τις δραματικές σχολές για να βγουν τα παιδιά τους στην πιάτσα; Η ρεμούλα, η κομπίνα, το γλείψιμο με τον θιασάρχη και τον εργοδότη, να τα ‘χω εγώ καλά κι ας πάει να ψοφήσει όλος ο θίασος» καταγγέλλει η Σοφία Μουτίδου.

«Και τώρα όλοι θιγμένοι με το απολυτήριο. Έτσι όπως έχουμε κάνει το επάγγελμα είμαστε για μούντζα, όχι για απολυτήριο Λυκείου.
Θεωρούμαστε ψώνια, που θέλουμε να βγούμε να μας χειροκροτήσουνε. Όχι, αδερφέ. Δεν είμαστε ψώνια. Δουλεύουμε απ’ αυτό, δεν είναι το χόμπι μας. Δεν βγήκαμε να πλέξουμε καλάθια στην επανένταξη. Δουλεύουμε για να ταΐσουμε τις οικογένειές μας. «Πω πω πόσο λαϊκίστικο;». Έλα τάισέ με εσύ και θα το κάνω μετά εγώ αφ’ υψηλού, μη στεναχωριέσαι».

«Δουλεύουμε και για να δουλέψουμε θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Κανένα Κράτος δεν θα μας βοηθήσει. Εμείς μόνοι μας. Την ώρα που γίνεται το παράλογο να πεις: «Τι κάνεις ρε κερατά; Πώς τολμάς και το κάνεις αυτό το πράγμα; Πώς τολμάς και δε δίνεις τα λεφτά στον συνάδελφο;».